1991 var Andreas det tredje vanligaste tilltalsnamnet bland nyfödda pojkar. Men de senaste åren har populariteten avtagit kraftigt och Andreas är inte längre med bland de 40 vanligaste tilltalsnamnen.
Andreas var ett mycket stort modenamn under 70- och 80-talen då det avlöste Anders på namntoppen. Det finns i dag drygt 61 000 svenskar som heter Andreas vilket gör namnet till ett av de 40 vanligaste.
Andreas är ett grekiskt namn, ursprunget till den svenska formen Anders. Ungefär en av 20 stavar namnet Andréas.

Julius är kanske på väg att återta sin forna plats på popularitetstoppen. Kring förra sekelskiftet var namnet ganska vanligt men har i flera årtionden varit helt urmodigt. Under 90-talet tredubblades dock antalet små pojkar som fick Julius som tilltalsnamn och namnet ligger nu runt 100-i-topp. I hela befolkningen finns det drygt 4 000 som heter Julius.
Julius är ett romerskt släktnamn, vilket de flesta förmodligen känner till tack vare Julius Cæsar. Julius har länge haft namnsdag för att hedra påven Julius I som levde på 300-talet. Men från och med 2001 är namnsdagen flyttad till samma dag som Julia.